Jezuïeten bezorgd om pater Van der Lugt

Hilversum (ANP) 27 januari 2014 - De Nederlandse pater Frans van der Lugt in de belegerde Syrische stad Homs is opgedoken in een video op internet. Hij spreekt daarin over de nijpende situatie in de stad. “We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood”, zegt de jezuïet in het Arabisch.

Honger
Pater Van der Lugt laat weten dat hij en de christenen en moslims in de stad lijden onder de zeer zware omstandigheden. Honger is het grootste probleem. Er is niets te eten en ouders zoeken op straat naar eten voor hun kinderen.

Erger dan gifgas
In het filmpje zit hij tussen borden waarop staat dat doodgaan van de honger erger is dan doodgaan door chemicaliën en dat 250 families op de rand van de hongerdood balanceren. Het leger van president Bashar al-Assad heeft de stad al lange tijd omsingeld en laat geen voedsel en medicijnen door.

Overlever
De jezuïeten in Nederland zijn bezorgd om Van der Lugt, die al in de 70 is. Jan Stuyt, secretaris van de provinciaal-overste van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten, heeft al maanden geen contact met hem gehad. Volgens Stuyt heeft de familie van Van der Lugt vorige week nog wel contact gehad met de pater. De familie gelooft dat Van der Lugt het redt. “Frans redt het altijd, hij is een overlever”, lieten ze aan Stuyt weten.

Authentiek
Het filmpje werd vorige week op YouTube geplaatst. Volgens Stuyt is de boodschap echt en is Van der Lugt niet gedwongen.

Herder
Van der Lugt vertrok bijna 50 jaar geleden naar Syrië. In Homs werkte hij met jongeren met een beperking en zorgt hij inmiddels voor de zwakken die de buurt niet konden ontvluchten. Ondanks herhaalde verzoeken wilde de pater niet weg uit de belegerde stad. “Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen”, was het antwoord van Van der Lugt, aldus Stuyt.

Vrouwen en kinderen
Stuyt is ongerust over het initiatief om vrouwen en kinderen uit de belegerde stad te halen. “Het kan gevaarlijk zijn om mannen van de vrouwen te scheiden”, aldus Stuyt. Hij heeft zelf in het toenmalige Joegoslavië gewerkt en zo'n situatie doet hem denken aan Srebrenica. Volgens hem is het beter om de ingesloten mensen weer van voedsel en medicijnen te voorzien.

Gerelateerd nieuws


J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.